Zelena gradnja - trend ili neophodan koncept


Zelena gradnja je kompletan proces/ciklus koji počinje idejom, projektovanjem, izvođenjem, upotrebom i nakraju održavanjem objekta na principima održivosti. Može se reći, da se termin  zelena gradnja odnosi na celokupnu udobnost i funkcionalnost objekta kroz njegovo kompletno životno razdoblje.
Mnogo faktora utiče na kvalitet zelene gradnje, a ključni su principi održivosti koji doprinose kvalitetu: iskorišćenost građevinskog prostora, zbrinjavanje otpada, povezanost sa susedstvom, racionalna potrošnja vode, racionalna potrošnja energije, upotreba obnovljivih izvora energije itd.
Sistem zelene gradnje je svakako skuplji od klasične gradnje ali, uloženo se tokom godina višestruko vraća u kostantnoj mogućnosti za uštedom energije tokom vremena, a o komforu i udobnosti ovakvih objekata suvišno je govoriti.
Savremenom čoveku je ovaj koncept više nego neophodan, jer pored uštede energije u dužem vremenskom periodu, tu je i smanjena potreba za servisiranjem i održavanjem primenjenih sistema na objektu/objektima.

Zabluda je da je zelena gradnja stvaranje objekata koji se baziraju samo na uštedi energije, akcenat je na kreiranju kvalitetnijeg i ugodnijeg životnog prostora. Osnovna i najvažnija prednost koncepta zelene gradnje što se obraća pažnja na celokupni životni vek objekta od ideje do upotrebe objekta.
Zelena gradnja nije nužno i zdrava gradnja, to su neke zamke u koje se može upasti prilikom planiranja i izgradnje objekta. Zbog sve veće konkurencije i napretka na tržištu građevinskih materijala i plasiranja proizvoda koji nemaju uvek karakteristike „prirodnih materijala“ .
U ponudi je sve više materijala koji zadovoljavaju visoke standarde energetske efikasnosti, ali o njihovom sastavu i primeni važno je uvek posavetovati se sa arhitektom, građevinskim inženjerom i ostalim inženjerskim strukama koje poznaju određene segmente primene i upotrebe materijala.
U sadašnjem trenutku, kada se suočavamo sa ekološkim i socijalnim izazovima savremenog čoveka, konstantnim odvajanjem čoveka od prirode, javlja se potreba za projektovanjem gradova, naselja, kvartova, objekata koji će nam omogućiti povezivanje sa prirodom (ne samo na fizičkom nego i mentalnom i društvenom nivou). Zeleni koncepti svakako pružaju rešenja...
Detaljnije na sledećim linkovima ... #zelenagradnja   #zelenikoncepti



Коментари

Популарни постови са овог блога

Jedinstvo 3 faktora, promišljanje arhitekture

(Ne)zainteresovani za životno okruženje

Koncept zdravog stanovanja