Koncept zdravog stanovanja


Sagledavanje i primena koncepta zdravog stanovanja je jedan od najvećih izazova arhitekte današnjice. Koncept zdravog stanovanja je neophodan čoveku 21. veka i mora odgovriti na savremene potrebe i ubrzani način života.

Mnogo je aspekata koje trebamo uzeti u obzir kako bi projektovali/ dizajnirali optimalan i zdrav životni i radni prostor (dovoljno vazduha, svetla, toplotne udobnosti, kontrola vlage, kontrola buke, adekvatan izbor ugrađenih materijala...) lista je dugačka.

U poslednjih nekoliko godina aspekt energetske efikasnosti postaje sve prisutniji u projektovanju, izgadnji i eksploataciji objekata. Pored primarnog zadatka (ušteda energije) još jedan aspekt ove oblasti počinje da zaokuplja stručnu javnost, a to je zdraviji životni prostor.

Fokus na aspektu uštede energije može dovesti do stvaranja objekata koji imaju manjkavosti u pogledu optimalnog i zdravog prostora za življenje i rad. Stvara se ambijent koji ima nedostatak odgovarajuće ventilacije i kontrolu vlage u prostoru što direktno utiče na kvalitet ambijenta za život i rad.

Skoro čitav jedan vek arhitekte i dizajneri tragaju za formatom kuće / objekta koji će biti optimalan za komforan i prijatan boravak i koji će pozitivno uticati na korisnike prostora.


Održivost u arhitekturi polako dobija na prednosti u odnosu na samu uštedu energije.
Sagledavanje koncepta zdravog stanovanja dobija na značaju.
Šta je ustvari zdrav objekat/kuća?
Danas ljudi sve češće razmišljaju o tome kako da sagrade kuću koja će biti pošteđena zagađenja od hemikalija i raznih negativnih nus pojava koji su mogući prilikom upotrebe i primene novih materijala.
Arhitekte suočene izazovima današnjice shvataju da prostore koje stvaraju nemogu biti samo puko utočište i krov nad glavom, već budući prostor mora odgovoriti na potrebe savremenog čoveka koji je suočen sa konstantnim ubrzanim načinom života.
#zdravostanovanje #arhitektura #biofilnikoncept

Коментари

Популарни постови са овог блога

Jedinstvo 3 faktora, promišljanje arhitekture

(Ne)zainteresovani za životno okruženje